söndag 4 maj 2014

Solrosbrytbröd

Ramlade över en bild på brytbröd i springform och tyckte det var en så kul idé att jag komponerade en enkel deg för att provbaka. Brödet fick mycket god smak av solroskärnorna.

Till en form
25 g jäst
1.5 dl mjölk
1 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk sirap
1 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
0.5 dl solroskärnor

Värm degvätskan till ca 37 grader och lös upp jästen. Tillsätt de övriga ingredienserna men inte allt mjöl på en gång. Mjöl är olika torrt och du vill inte att degen blir för fast = torrt bröd. Knåda riktigt ordentligt och låt det jäsa i ca en timme. Forma till 11 (eller vad du tycker är lämpligt) runda bullar, placera i smord, rund springform och låt jäsa ca 0.5 timme.

Pensla med uppvispat ägg (strö över frön om du vill) innan brödet gräddas längst ner i ugnen på 200 grader i knappt en halvtimme. Sen är det bara att njuta av nybakat bröd!  :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar