lördag 3 maj 2014

Citronpaj

Pajdeg:

- 125 mjöl
- 25 florsocker
- 100 g smör
- 1 äggula
- 1 msk vatten 

Citronfyllning:

-  4 citroner varav cest från 1.
-  200 g socker
-  3 hela ägg
-  3 äggulor
-  125 g grädde

Maräng:

-  2 små äggvitor eller en stor.
- Några droppar färsk citronsaft.
-  1 dl socker

Såhär gör du: 

Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen snabbt,  låt vila 30 minuter i kyl.

Sätt ugnen på 200 grader.

Kavla ut pajdegen eller tryck ut i form, ca 24 cm. 
Klä formen med folie så inte kanterna åker ner.

Förgrädda skalet ca 15-20 minuter. 

Sänk värmen till 125 grader.

Gör citronfyllningen, vispa socker, ägg och citron till jämn smet, ta bort skummet som bildas på ytan. 
Rör ner grädden och häll över pajskalet och grädda i ca 45 minuter i mitten av ugnen. 

Låt pajen svalna.

Vispa äggvitan med hälften av sockret till fast maräng, tillsätt citronsaften och resterande socker lite i taget. Vispa till fast blank maräng.

Spritsa sidorna eller på något annat roligt sätt på pajen och bränn av med brännare. 

Njut nu av din fantastiska franska citronpaj. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar