Läckra bullar som kan frysas både gräddade och ogräddade.
Det här behövs för ca 25 st:
- 25 g jäst
- 2 dl kall mjölk
- 200 g rumsvarmt smör eller margarin
- 2 msk socker
- 2 tsk vaniljsocker
- ca 6 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 75 g smör eller margarin
- 2 msk socker
- 2 tsk vaniljsocker
- Pensling och garnering:
- uppvispat ägg
- 1 dl florsocker
- 1 msk vatten
- Ugn: 250 °
Gör så här
- Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
- Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.
- Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm.
- Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
- Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
- Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.
Smaklig måltid
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar