fredag 9 maj 2014

Havrekex

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 dl vetemjöl
  • 2-3 dl fint rågsikt
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl vatten
  • 2 nypor salt
  • 1 tsk bakpulver
  •   äggvita att pensla med
  •   flingsalt
  •   solrosfrön, linfrön och sesamfrön för dekoration
  • Sätt ugnen på 200 grader.

  • Blanda ihop linfrön, solrosfrön, sesamfrön och havregryn i en bunke. Tillsätt sedan 2 dl vetemjöl, 2-3 dl rågsikt och 2 dl vatten och blanda runt. Om degen känns stabbig tillsätt mer vatten.
  • Tillsätt salt och olivolja (om man föredrar någon annan olja går det också bra) samt bakpulver. Blanda sedan alla ingredienserna i en bunke tills det blir en fast deg.
  • Slå ut degen på ett mjölat bord. Knåda igenom degen snabbt så att den blir smidig och bra. 
  • Dela sedan degen i 3 delar och kavla ut varje deg så den blir ca 5 mm tjock. Tryck sedan ut kex i valfri form med hjälp av ett glas, en form eller en rivjärnsbotten.
  • Lägg sedan kexen direkt på en plåt med bakplåtspapper, pensla kexen med äggvita och strö sedan över flingsalt och valfria frön.
  • Grädda kexen i ca 15-20 min tills de fått en gyllene färg.
  •   solrosfrön, linfrön och sesamfrön för dekoration

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar