fredag 9 maj 2014

Knäckig äppelkaka med råkräm

  • 1 st ekologiskt ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 100 g smör, smält
  • 4-5 st syrliga svenska äpplen
  •   Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
  •   smör till formen

RÅKRÄM, CA 8 PORTIONER

  • 1 st vaniljstång
  • 3 st ekologiska äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde
  • Äppelkaka
    Rör samman ägg, strösocker och vatten.
  • Rör ner smält smör.
  • Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
  • Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
  • Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
  • Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).
  • Råkräm
    Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  • Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
  • Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar