lördag 27 september 2014

Fyriskaka

BIRGITTAS FYRISKAKA

  • 125 g laktosfritt smör eller margarin
  • 1,5 dl socker
  • 2 ägg
  • 2,5 dl glutenfri mjölblandning
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 msk laktosfri mjölk

GARNERING

  • 3-4  medelstora äpplen
  •   muscovadosocker
  •   kanel

JOHANS KANELSÅS

  • 500 g laktosfri mjölk
  •   kanelstång eller mald kanel, efter smak
  • 120 g äggula
  • 110 g socker, valfri sort
  • 30 g laktosfritt smör
  1. Fyriskaka
    Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält matfettet och låt det svalna.
  2. Rör matfettet pösigt med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet blandat med bakpulvret samt mjölken. Häll smeten i formen.
  3. Garnering
    Skala ev. äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker blandat med kanel. Grädda kakan i 175 grader, i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter.
  4. Kanelsås
    Koka upp mjölk och kanel, låt dra i 5-10 min. Blanda ner äggula och socker, sjud till 85 grader. Blanda ner smöret, sila såsen och kyl sedan ner såsen.

ANNONS:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar