Körsbärsruta
Ingredienser
MANDELBOTTEN
- 3 dl mandel
- 3 citroner
- 300 g smör
- 6 ägg
- 4,5 dl socker
- 3 tsk vaniljsocker
- 4,5 tsk bakpulver
- 12 dl mandelmjöl
KÖRSBÄRSMARÄNGKRÄM
- 4 äggvitor
- 3 dl socker
- 342 g smör
- 2 tsk vaniljextrakt
- 2 dl körsbärssylt
- färska körsbär
Gör så här
- Mandelbotten
Grovhacka 3 dl mandel och riv skalet från 3 citroner fint.
- Vispa ihop 300 g smör, 4,5 dl socker och 3 tsk vaniljsocker. Tillsätt ett ägg i taget, sammanlagt 6.
- Vänd ner citronskalet och mandlarna. Blanda mandelmjöl och bakpulver i en skål, vänd detta sedan ner i blandningen.
- Bred ut i form och grädda på 175 grader i ca 30 minuter.
- Körsbärsmarängsmörkrämen
Över ett vattenbad vispar du 4 äggvitor tillsammans med 3 dl socker tills sockret har löst sig, vispa hela tiden.
- När sockret har löst sig fäster du bunken vid en hushållsassistent och vispar tills det svalnat. Byt till paddeln och tillsätt 342 gr smör lite i taget, vispa till ett härligt fluff och smaksätt med vaniljextrakt.
- Mixa sylten till en pure och vänd ner det i marängen. Låt stå kallt.
- Montering
Skär ut mandelbottnen i valfri form, toppa med körsbärsmarängsmörkrämen och ett färskt körsbär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar