Glasswienerbröd
INGREDIENSER
portioner/st.
50 gram | jäst |
2,5 dl | mjölk |
0,5 dl | strösocker |
0,5 tsk | salt |
8 dl | vetemjöl + lite till utbakningen |
200 gram | margarin el smör |
1 dl | pärlsocker till garnering |
GÖR SÅ HÄR
- 1. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i kall mjölk.Blanda socker,salt och nästan allt vetemjöl spara lite till utbaket.
- 2. Arbeta snabbt ihop degen och låt vila i 15 min i kylskåp.
- 3. Hyvla det kylskåpskalla margarinet/smör till tunna skivor det får inte vara för hårt då går det inte att kavla in.
- 4. Kavla ut degen på mjölat bakbord 35x30cm och lägg på margarinet på 2/3 av degen men inte ända ut till kanterna Vrid degen ett kvarts varv åt höger. Bulta och klappa på den lätt i båda riktningarna, utåt sidorna och uppåt och neråt.
- 5. Vik degen i 3 delar, börja vika den fettfria delen över den margarintäckta delen.
- 6. Kavla försiktigt ut degen så att den är drygt 1 cm tjock. Pressa inte för hårt, då blir wienerbröden platta och kompakta. Kavla från mitten och utåt, från långsida till långsida, från kortsida till kortsida. Degen får inte spricka.
- 7. Vik degen i 3 delar över varann från kortsidan. Vrid ett kvarts varv åt höger och kavla ut till en 1 cm tjock platta igen. Vik igen i 3 delar, kavla ut som ovan.
- 8. Vik sedan degen, täck med folie och lägg den i kylskåp 10 minuter
- 9. Kavla ut degen, dela i 2 delar så är den lättare att hantera. Kavla ut varje del i en stor kvadrat. Skär eller sporra ut rutor á 5 x 10 x10 cm. Kavla ut dem lite grann med lätt hand. Vik upp den smala änden mot mitten och tryck till lite.
- 10. Lägg på bakplåtspapper på kall plåt. Jäs knappt 1 timme under duk på svalt ställe.
- 11. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med vispat ägg och strö på pärlsocker grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills de är guldgula. Håll ett öga på dem.
- 12. Låt svalna, lyft upp överviket och lägg i en klick glasskräm gärna med en sprits.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar