fredag 10 oktober 2014

Glasswienerbröd

Glasswienerbröd

INGREDIENSER

 portioner/st.

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i kall mjölk.Blanda socker,salt och nästan allt vetemjöl spara lite till utbaket.
  2. 2. Arbeta snabbt ihop degen och låt vila i 15 min i kylskåp.
  3. 3. Hyvla det kylskåpskalla margarinet/smör till tunna skivor det får inte vara för hårt då går det inte att kavla in.
  4. 4. Kavla ut degen på mjölat bakbord 35x30cm och lägg på margarinet på 2/3 av degen men inte ända ut till kanterna Vrid degen ett kvarts varv åt höger. Bulta och klappa på den lätt i båda riktningarna, utåt sidorna och uppåt och neråt.
  5. 5. Vik degen i 3 delar, börja vika den fettfria delen över den margarintäckta delen.
  6. 6. Kavla försiktigt ut degen så att den är drygt 1 cm tjock. Pressa inte för hårt, då blir wienerbröden platta och kompakta. Kavla från mitten och utåt, från långsida till långsida, från kortsida till kortsida. Degen får inte spricka.
  7. 7. Vik degen i 3 delar över varann från kortsidan. Vrid ett kvarts varv åt höger och kavla ut till en 1 cm tjock platta igen. Vik igen i 3 delar, kavla ut som ovan.
  8. 8. Vik sedan degen, täck med folie och lägg den i kylskåp 10 minuter
  9. 9. Kavla ut degen, dela i 2 delar så är den lättare att hantera. Kavla ut varje del i en stor kvadrat. Skär eller sporra ut rutor á 5 x 10 x10 cm. Kavla ut dem lite grann med lätt hand. Vik upp den smala änden mot mitten och tryck till lite.
  10. 10. Lägg på bakplåtspapper på kall plåt. Jäs knappt 1 timme under duk på svalt ställe.
  11. 11. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med vispat ägg och strö på pärlsocker grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills de är guldgula. Håll ett öga på dem.
  12. 12. Låt svalna, lyft upp överviket och lägg i en klick glasskräm gärna med en sprits.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar