Jordärtskockssoppa 4-6 portioner
400 gram jordärtskockor
300 gram potatis
250 gram äpple av syrligare karaktär
8 dl vatten
2 tärningar hönsbuljong
2 tsk vitvinsvinäger
2 dl grädde
Salt och peppar
Skala och tärna jordärtskockor, potatis och äpple. Koka upp vattnet med buljongtärningar och häll i jordärtskockor, potatis och äpple. Låt koka tills de mjuknat. Mixa soppan, häll i grädde, låt koka upp och smaksätt med vinäger, salt och peppar. Toppa gärna soppan med knaperstekt bacon, persilja eller kantareller.
Snabbaste brödet (4 bullar)
2,5 dl mjöl
1,25 dl mjölk
2 kryddmått salt
1,5 tsk bakpulver
1 msk sirap
Frön av önskat slag och mängd (i detta fall hade jag solrosfrön och pumpakärnor)
Blanda snabbt ihop ingredienserna i en bunke. Jag älskar frön i bröd så jag hade i mycket av det. Forma fem bullar med mjölade händer och lägg på en plåt. Badda bullarna med lite vatten. Strö eventuellt lite frön på (idag hade jag även lite flingsalt på). Grädda 15-20 minuter mitt i ugnen på 200 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar