lördag 23 augusti 2014

Mördegskakor

Receptet gäller för 50 st

Ingredienser

  • 200 g Arla® Svenskt Smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 12 dl vetemjöl

Fyllning till syltkakor:

  • 2 dl röd sylt, t ex hallonsylt

Garnering till brysselkex:

  • 1 dl strösocker
  • 1 krm röd hushållsfärg

Pensling till finska pinnar:

  • 1 ägg
  • 2 msk hackad sötmandlar
  • 2 msk pärlsocker

Pensling till uppåkrakakor:

  • 1 ägg
  • 2 msk hackade pistagenötter
  • 2 msk pärlsocker

Gör så här:

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 175° och baka ut degen till:

Syltkakor: Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka och l�gg en tesked sylt i gropen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Brysselkex: Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8 min.

Finska Pinnar: Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Uppåkrakakor: Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar