Receptet gäller för 50 st
Ingredienser
- 200 g Arla® Svenskt Smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl strösocker
- 4 1⁄2 dl vetemjöl
Fyllning till syltkakor:
- 2 dl röd sylt, t ex hallonsylt
Garnering till brysselkex:
- 1 dl strösocker
- 1 krm röd hushållsfärg
Pensling till finska pinnar:
- 1 ägg
- 2 msk hackad sötmandlar
- 2 msk pärlsocker
Pensling till uppåkrakakor:
- 1 ägg
- 2 msk hackade pistagenötter
- 2 msk pärlsocker
Gör så här:
Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 175° och baka ut degen till:
Syltkakor: Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka och l�gg en tesked sylt i gropen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Brysselkex: Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8 min.
Finska Pinnar: Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Uppåkrakakor: Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar