Mandel och saffranskaka

10 bitar
Mördeg
- 120 g Smör, rumstemperatur
- 60 g Florsocker (1dl)
- 180 g Vetemjöl (3dl)
- 20 g Äggula (1st)
Mandelkaka, fyllning
- 50 g Smör, smält
- 0 ,5 g Saffran (1påse)
- 400 g Mandelmassa
- 120 g Smör, rumstemperatur
- 110 g Ägg (2st)
- 60 g Äggula (4st)
- 8 g Vaniljsocker (1msk)
- Mandelsplitt
Servering
- Lättvispad grädde, ca 5 dl och rårörda lingon
Rårörda lingon
- 2 dl Frysta Lingon
- 45 g Strösocker (1/2dl)
- Mördeg: Knåda samman alla ingredienser i en bunke för hand eller i en matberedare till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen i 20 min. Ta ut degen, knåda lite lätt och kavla ut på ett mjölat bord 3-4 mm tjock och fodra en runda pajform 22-24 cm i diameter med löstagbarkant och se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg.
- Mandelkaka: Sätt ugnen på 180 grader. Smält 50 gram smör och blanda i saffran, ställ åt sidan. Riv mandelmassan och rör ihop den med lite i taget av smöret till en slät massa i en bunke eller matberedare, tillsätt det smälta smöret med saffran. Blanda försiktigt ner ett ägg i taget och blanda, blanda sist i vaniljsocker och blanda väl till en slät och fin massa. Fyll formen med massan strö över flisad mandel och grädda mitt i ugnen på 180 grader i 20-25 min eller tills kakan fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut ur ugnen, låt svalna helt. Pudra på florsocker innan servering.
- Rårörda lingon: blanda samman alla ingredienser i en bunke och låt tina.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar