Vaniljbullar
5 dl mjölk
50 gr jäst
150 gr socker
1 ägg
10 gr mald kardemumma
1,1 kg vetemjöl
200 gr rumsvarmt smör
10 gr salt
vaniljremons:
200 gr rumsvarmt smör
1 dl marsanpulver
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Blanda kall mjölk, jäst, socker, ägg, kardemumma och mjöl. (Degen kommer va stenhård)
Ta upp degen på bakbordet och knåda in det rumsvarma smöret. Nu kommer degen bli riktigt kletig och fastna i fingrar och på bänken, men tillsätt inte mer mjöl, utan knåda knåda knåda!!
Efter ca tio minuter har degen gått ihop sig och blivit fin och smidig. Då ska man knåda ytterligare 15 min! :D Värsta work outen! Tillsätt till sist saltet och knåda 2-3 minuter till. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Vispa ihop alla ingredienser till remonsen så det blir en mjuk och bredbar massa. Kavla ut degen och bre på remonsen och baka ut bullar enligt önskemål. Degen kommer vara rätt seg och envis och dra ihop sig, men ge dig inte, utan kavla ut till till en rektangel stor som en bakplåt minst.
Jäs bullarna i minst 1 timme. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över bullarna. Grädda i 210°C i ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.
(Jag får 30 st stooora cafésize bullar)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar