lördag 1 november 2014

Glassmarängtårta med dajm


Timglas Tid: 6,5 timmar varav 30 minuters jobb 
Portioner 12 bitar

Ingredienser:

Marängbotten:

Glass-smet:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter så att de blir gyllengula och luktar nötter. Låt dem svalna och grovhacka dem.

    (Ta gärna bort det skal som lossnar men det gör inget om det är skal kvar.)

  2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.

  3. Vispa äggvitor till ett hårt skum med elvisp eller köksmaskin med visp. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter. Blanda ner de hackade nötterna. 

  4. Bred ut marängsmeten i en smord rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.

  5. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150°C ca 45 minuter. 

  6. Låt marängbottnen svalna. Det kan bildas lite sprickor men det gör inget.

  7. Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp eller köksmaskin med visp. Du kan använda samma vispar som till äggvitesmeten, de behöver ej diskas emellan.

  8. Vispa grädden medelhårt.

  9. Hacka daim eller mandel och choklad.

  10. Blanda ner vispad grädde och hackad daim (eller mandel och choklad). 

  11. Häll glass-smeten på den avsvalnade marängen och bred ut den jämnt. 

  12. Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar. Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader. 

  13. Vid servering: Låt tårtan stå i rumstemperatur 30 minuter eller kylskåp 1 timme. Dekorera sedan med siktad kakao och/eller hackad choklad eller chokladgodis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar