måndag 3 november 2014

Mangomoussetårta


Mandelbotten:
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao
ev. lite hackade mandlar för en nötigare botten

Mangomousse:
400 gram mango (tinad går bra)
3 gelatinblad
3 msk citronjuice
7 dl italiensk maräng
3 dl vispad grädde

Italiensk maräng:
0,5 dl vatten
2 dl strösocker
2 äggvitor
1 nypa salt

Passionsfruktpuré:
4-5 passionsfrukter
1 dl passionssaft eller tropisk saft (koncentrat)
0,25 dl strösocker
maizena och vatten till redning

För att få en perfekt kant på moussetårtan kan man använda overheadpapper på kanterna. Har man inte det kan man ta vanligt plast men det blir inte lika perfekt men definitivt lika gott! : )

Mandelchokladbotten:
Bröa en springform. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och rör ner ägg ev lite hackad mandel och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna och diska den löstagbara kanten på formen. Sätt sen tillbaka kanten på springformen och klä med plast eller overheadpapper.

Mangomousse:
Börja med marängen.
Koka socker och vatten till 123 grader. Vispa äggvitorna med saltet till ett tjockt fast skum. Häll i sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning. Vispa tills marängen är fast och glansig. Sänk sen hastigheten och vispa tills marängen svalnat något.
Mixa mangon till en fin puré. Sila puren, kan vara lite svårt men det är bara att pressa igenom så gott det går. Man måste inte sila den, bara om du vill ha en slät mousse. Blötlägg gelatinbladen ca 5 min. Krama ur dem och smält med citronjuicen i micron. Blanda sen med purén, se till att det är ordentligt blandat. Blanda sen i den italienska marängen och vänd ner den vispade grädden.
Häll i formen med mandelchokladbotten. Plasta över och låt stå i kyl i minst tre timmar. Häll sen på purén och låt stelna. Ta sen fram moussetårtan 1 timma innan servering så att moussen hinner tina upp och bli mjuk.

Passionsfruktspuré:
Sila bort de svarta fröna om du vill ha en helt ren puré. Häll det i en kastrull och koka upp med saft och socker. Smaka av och red sen purén så den blir lite trögflytande. Låt svalna helt. Häll över moussetårtan och bred fint ut med en sked. Ställ sen i frysen igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar