torsdag 27 november 2014

Saffranscheesecake

Ca 10 bitar

Botten
150 g pepparkakor
75 g smör, osaltat

Fyllning
4 ägg
1 ½ dl strösocker
200 g färskost, t ex Philadelphia
4 dl vispgrädde
1 pkt saffran, ½ g

Saffransgelé
2 gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl vatten
¼ g saffran (½ pkt)

Garnering
pepparkakor
minimaränger
saffranssocker (½ pkt saffran mortlat med strösocker)

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en kvadratisk form med löstagbar kant, ca 19 x 19 cm. Spänn åt kanten och klipp bort papperet runt om. Det går även bra med en rund form, ca 24 i diameter. Smörj kanterna.

2. Krossa pepparkakorna till små smulor med en mixer eller i en matberedare.

3. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut blandningen i formen och låt den vila i frysen i 1 tim.

4. Fyllning: Separera äggen i gulor och vitor i varsin skål. Vispa ihop gulorna med sockret tills det blir pösigt. Tillsätt färskosten och rör till en jämn smet.

5. Vispa grädden tillsammans med saffran och vänd ner det i äggsmeten. Vispa äggvitan till skum och vänd försiktigt ner den.

6. Häll smeten ovanpå bottnen och låt den stå i frysen i ett par timmar eller tills den har stelnat.

7. Saffransgelé: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Koka ihop socker, vatten och saffran i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet och lägg det i den varma sockerlagen. Rör om. Låt gelén svalna lite och häll den sedan på tårtan. Låt tårtan stå
i frysen en stund till.

8. Ta fram cheesecaken en stund innan servering. Garnera den ev med minimaränger i olika färger, pepparkakor och saffranssocker.

Cheesecake2_04


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar